Forsiden

JANUAR 2022: ÅPNER FOR MER OMIKRON

JANUAR 2022: ÅPNER FOR MER OMIKRON

Omikronviruset fortsetter sin himmelferd samtidig som Støre-regjeringen åpner døra på gløtt.  Grafikk: OBM

:KORONAEN:

 • Hva ser vi på andre siden av døra?

Sverre Vidar Bjørnholt

 

JANUAR 2022

Antall smittede totalt pr. 14.01.2022

** Norge: 483 944 (hvorav omikron: 45296 )

** Oslo: 119 205

** Antall med 1. vaksinedose: 4 298 860

** Antall med 2. vaksinedose: 3 954 753

** Antall med 3. vaksinedose: 2 168 980

 

SISTE: TILTAKENE LEMPES EN SMULE

 

 • Fredag 14. januar

En dør på gløtt. Og kanskje ser vi en normal hverdag i det fjerne. For hovedstadens del stønner mange: For sent og for lite. I alle fall blant de som er engasjert i restaurant- og kulturbransjen.

Slik ser det ut til at de aller fleste føler og mener etter at regjeringen Støre la justerte korona-tiltak på bordet i beste sendetid torsdag kveld. Han understreket at det fortsatt er behov for nasjonale tiltak. Omikron-viruset sprer seg med stor hastighet og godt over halvparten av landets kommuner hare økende smitteall.

– Vi er inne i en ny fase i pandemien. Flere er vaksinerte og bedre beskyttet. De siste ukene har over en million tatt vaksine. I tillegg har vi brukt den siste tiden til å sikre oss et stort antall selvtester, sa statsminister Jonas Gahr Støre (A) under åpningen av pressekonferansen.

Han understreket at omikron-smitten ikke har belastet helsevesenet i så stor grad som man fryktet da viruset slo inn før jul. Smittevernrådene fra helsemyndightene gir derfor regjeringen rom for å lette på de strenge smittevernreglene som kom midt i desember fjor.

En omikrondrevet vinterbølge er ikke mulig eller ønskelig å stoppe. Helsemyndighetene regner med at vi vil få flere syke, økt sykefravær og økt belastning på helsetjenestene, selv om det er usikkerhets knyttet til tallene, 

– De neste månedene vil mange bli smittet, og sykefraværet vil bli høyt. Alle bedrifter og virksomheter må forberede seg på det. Det må legges planer for å opprettholde mest mulig normal drift i en krevende situasjon. De endringene regjeringen nå gjør i kravene om smittekarantene, vil bidra til at flere kan leve normalt, selv om det er mye smitte i samfunnet, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Dette er de viktigste lettelsene som regjeringen la fram under pressekonferansen torsdag kveld:

 • Øvrige nærkontakter har ikke lenger karanteneplikt, men anbefales å teste seg tre dager etter nærkontakt, og ny test to dager senere.
 • Skjenkestopp fra klokken 23.00 på steder med skjenkebevilling, og man må senest klokken 23.30 slutte å drikke alkohol på skjenkestedet.
 • Norge fortsetter med krav om registrering av innreise fra utlandet opg krav om testing uavhengig av vaksinestatus.
 • Offentlige arrangementer innendørs med faste tilviste plasser øker til maks 200 personer.
 • Krav til gult i barnehager, barne- og ungdomsskoler og SFO oppheves.
 • Krav til nasjonalt tiltaksnivå på rødt i videregående skoler oppheves.

Statsministeren understreket at vi fortsatt må holde oss til de generelle rådene om å holde en meters avstand, være nøye med «spriting» av hendene og holde oss hjemme om vi merker tegn til sykdom. Regjeringen påbyr også bruk av munnbind på steder der folk ferdes som butikker, kjøpesentere, kollektivtrafikk og i drosjer.

Og igjen oppfordret statsministeren til at folk takker ja til vaksinetilbudet fra kommunene.

Under pressekonferansen sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at han  håper Stortinget vil godkjenne regjeringens nye krisepakke på drøyt 20 milliarder kroner til ulike koronatiltak.

 • Torsdag 6. januar 2022

Korona-viruset jager nye rekorder. Maken til smittespredning har vi ikke sett siden pandemien startet. Omikron har tatt føringen. Onsdag 6.januar gikk FHI-grafen i taket. 8 385 nye på landsbasis og hovedstaden, smittens episenter, rundet for første gang to tusen smittede, til 2 075 på et døgn. Det er 1053 fler smittede i Oslo enn samme dag for en uke siden. I Bergen ble det registrert 369 smittede.

Siden mars 2020, da pandemien for alvor startet, er det til sammen registrert 104 538 smittede i hovedstaden. Kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe i Oslo mener at folk ikke skal stirre seg blinde på de skremmende smittetallene. Han understreker at vi er i en annen situasjon idag enn da pandemien slo inn over hovedstaden for nesten to år siden. Det er den omfattende vaksineringen som utgjør forskjellen.

– Vi er nå opptatt av å følge med på belastningen på legevakten, fastlegene, sykehjemmene og sykehuset», sier kommuneoverlegen i hovedstaden til Aftenposten.

Antall sykehusinnlagte i landet var pr. tirsdag 5.januar 306 smittede, hvorav 87 lå på intensivavdelingen. I hovedstaden var det registrert 101 innlagte på sykehusene. Halvparten av de syke var pasienter på Oslo Universitets sykehus. Det betyr at belastningen på helsevesenet foreløpig holder seg stabilt. FHI følger spent med hvordan dette utvikler seg om smitteøkningen fortsetter og alvorlig sykdom rammer flere.

Tirsdag publiserte Folkehelse Instituttet en rapport som reflekterte pandemien siste uken i 2021. Den viser at hovedstaden henger litt etter andre fylker når det gjelder vaksinering. Oslo er blant de lavest av alle fylkene når det gjelder førstedose-vaksinerte og Norges største by ligger helt bakerst når det gjelder andre- og tredjedosevaksinerte. 89 prosent av alle osloborgere over 16 år har fått sin første dose. Det er to prosent under landsgjennomsnittet. 

83 prosent av oslobefolkningen har fått to koronavaksiner. Det er lavest sammenliknet med alle andre fylker i landet. Heller ikke tallene for tredjedose-vaksinerte løfter hovedstaden over bunnen av fylkes-listen. 28 prosent av byens borgere over 16 år har fått booster-vaksinen sin.

 • Oslo har 587 000 innbyggere over 16 år. 8,7 prosent av dem har ikke vaksinert seg, eller har hatt Covid-19.

Regjeringen har den siste tiden vært presset hardt for å lempe på dagens strenge restriksjoner. Første og fremst gjelder det alkoholforbudet og videregående skole som er på rødt nivå. Ikke noe tyder på at regjeringen umiddelbart vil lempe på tiltakene, selv om mange hevder at dagens smitte-regime ikke er forholdsmessige.

 • Fredag 14.januar trommer statsminister Jonas Gahr Støre sammen sine regjeringskolleger og helsetopper til ny pressekonferanse for å legge fram de kommende tiltakene som skal gjelde utover vinteren.