Forsiden

:FJERN-SYN: Sliter du med følelsen av å være mer verdt enn andre?

:FJERN-SYN: Sliter du med følelsen av å være mer verdt enn andre?

Janteloven har fått ny status. Men bak de kledelige mindreverdighetskompleksene kan det skjule seg et merverdikompleks, mener Bodil Fuhr. Foto: Hilde Pettersen Reljin

  • Kanskje er du plaget av et merverdikompleks?

:FJERN-SYN:

 

YdmykhetMindreverdighetskomplekser og Selvutlevering er hard valuta i dagens norske medielandskap. Det er jo så sympatisk! Sårbart! Og ikke minst modig.

  • Men under det hele lurer Merverdikompleksene, eller The Superiority Complex, som det kalles, ifølge den østerrikske psykologen Alfred Adler. Det ene kan visstnok ikke fungere uten det andre.

  

Bodil Fuhr

 

Det blir ikke tydeligere enn når Andreas Haukeland som artisten Tix presenterer Jantenasjonen Norge med en grandios fremstilling av seg selv som engel, mens han synger om hvor liten han føler seg i forhold til drømmedama.

 

 

Eller bloggeren Sophie Elise Isachsen, som både i blogg-og romanform har gitt uttrykk for hvor stygg, rar og uelsket hun føler seg, mens hun faktisk nyter storartet popularitet og ser ut som en perfekt tegneseriefigur.

Men de er ikke alene.

Ta Exit-gutta, glætte rollefigurer basert på virkelige personer, eller snarere sjelløse pengeskaller som tror de er mer verdt fordi de har penger. (legg merke til hvordan jeg her rakker ned på noen jeg mener har mindre sjel enn meg selv).

 

Falsk selvtillitt

  • Et merverdikomplekset kan fort forveksles med selvtillitt, men forskjellen på et merverdikompleks og den ettertraktede selvsikkerheten, er at sistnevnte ikke sammenligner seg med de andre. 

De andre kan være så fabelaktige eller stusselige de bare vil, det rokker ikke ved et selvsikkert menneskes opplevelse av seg selv.

For innerst inne vet de at verdien av et menneske er lik verdien av et annet menneske, selv om den ene skulle vinne både grand prix og drømmedama og den andre sliter med å få solgt =Oslo på Karl Johan.

 

Merverdikompleksfellen

Akk ja. Det var idealet.

Men de aller fleste må nok leve i dumphusken mellom mindre-og merverdikompleksene.

Og så, ettersom årene går og man mer eller mindre har avfunnet seg med sine egne tilkortkommenheter, kan det virke som det er lettere å falle i den siste fellen. Merverdikompleksfellen.

Man har jo både studert, reflektert og ikke minst erfart mer enn de aller fleste etter alle disse årene.

  • Kan det være slik at når man var ung, følte man lettere at alt var galt med en selv, mens når man blir gammel, blir det mer og mer galt med de andre?

Typ alt var bedre før, bortsett fra en selv, altså.

Antageligvis en utdatert tanke, ettersom så mange unge trendsettere i dag har gjort sine svakheter om til et adelsmerke. 

  • Men hva med alle de som sitter alene på rommet med sine egne tanker etter drøye året med koronaisolasjon?

Mange av dem er på toppen av det hele oppdratt med falske forestillinger om at de vet best, hvis de bare får tenkt seg om. At de kan bli hva de vil, hvis de bare  ønsker det hardt nok.

Og ikke minst; at de er superflinke, uansett hvor dårlig de presterer.

 

 

  • Bodil Fuhr har jobbet som journalist i Aftenposten siden 1980-tallet, der hun har dekket alt fra mote, til utenriks, kultur og helsestoff. Reising har alltid vært et viktig element i hennes liv. Særlig Amerika, fra nord til sør, har interessert henne sterkt nok til at hun har bosatt seg der i år av gangen. Senest da hun tok en master i screenwriitng ved University of California at Los Angeles (UCLA) i 2000-2001. Hun har også skapt og regissert reklame- og kortfilmer, samt studert foto ved New York Film Academy. Les også hennes blogg her.