Forsiden

:KORONA: "Fortellingene er mange og meningene delte om hva som skjedde på bakrommene i de ulike miljøene."

:KORONA: "Fortellingene er mange og meningene delte om hva som skjedde på bakrommene i de ulike miljøene."

Globalt er det skrevet mange bøker om smitten som traff verden, her er noen av de norske bidragene.

  • Hva forteller de mange bøkene fra pandemiens bakrom?

I to og et halvt år har en pandemi ridd oss og resten av verden. Og det er ikke over. Det mener ekspertene som nå har blikket rettet mot neste mutasjon og dens lammende bølge. Dessuten vil nye pandemier komme. Det er fagmiljøene skråsikre på. Hva skal en gjøre i mellomtiden. Her er et forslag.

Mens vi venter på neste corona-sprøyte kan vi kanskje lese litt om hvordan pandemifeomenet er skrudd sammen og hvilke problemer forskere, fagmiljøer og politikere hanskes med når frykten setter inn og smitten sprer seg fullstendig utenfor kontroll.

Det er flust av lesestoff om pandemien, hvordan den traff oss og hva som skjedde deretter. Fortellingene er mange og meningene delte om hva som skjedde på bakrommene i de ulike miljøene. Sett med globale briller er det forlengst skrevet flere hyllemetre om smitten som traff verden, hva som ble gjort, hva som burde vært gjort og hvilke feil som ble gjort.

Men for å gjøre det litt enkelt. La oss holde oss til noe av det litterære stoff som er blitt skrevet her på berget. Akkurat nå er det hovedstadens byrådsleder, Raymond Johansen, som skaper bølger med sin bok «Gjennom krisa».

  • Gjennom krisa  Raymond Johansen og Anders Lundell / Utgivelsesår: 2022 / Forlag: Cappelen Damm /  ISBN/EAN: 9788202759735 /Antall sider: 208

– Dette er min historie, sa Raymond på Dagsrevyen og flesket til mot fagmiljøer og politiske motstandere. Han synes at statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie, med støtte fra helsemyndighetene, blandet seg inn i kommunepolitikken i hovedstaden med noe han oppfattet som en instruksliste i stedet for faglige anbefalinger. Idag mener byrådslederen at han burde vært enda tøffere i klypene.

Nå sitter tidligere helseminister Bent Høie og skriver på sin versjon. Kanskje ser pandemiverdenen annerledes ut gjennom den tidligere statsrådens briller. Boken hans skal visstnok komme en gang i oktober.

En som tidligere angrep byrådsleder Raymond Johansen var Helsedirektoratets «fungass» Espen Rostrup Nakstad som i sin bok «KODE RØD» mente at Oslo-toppen startet en politisk maktkamp ved å avvise noen av «påleggene» som kom fra øverste hold.

En periode gikk det virkelig ei kule varmt. Ja, så varmt at statsminister Erna Solberg måtte ringe til byrådsleder Raymond Johansen med en unnskyldning om at «bakrommet» på statsministerens kontor hadde fyrt opp en ordfører i Molde til å slenge dritt om hovedstaden. Hennes mann, Sindre Finnes, mente at frua hadde gjort en god jobb for så å bli mobbet av ikke navngitte politiske motstandere. Nå har også han skrevet bok - «Ved Ernas side». Den kommer ut 21.oktober, og kanskje vil vi der få vite med om hva som skjedde i statsministerboligen så lenge kona stod ansvarlig for beslutningene under pandemien.

  • Sindre Finnes og Martine Aurdal. Ved Ernas Side. Forlag: Ascheoug. ISBNm9788203376467

Lederen for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sto også sentralt i beslutningsprosessene og gjorde sitt på pressekonferansene til å informere befolkningen om både farer og forhåpninger i den uberegnelig utviklingen av pandemien. I sin bok «Året som aldri tok slutt» åpner hun døren på gløtt til bakrommet, der diskusjonene gikk høylytte og fagmiljøene vurderte den enorme mengde av informasjon som fløt verden rundt om pandemiens utvikling og det arbeidet som ble gjort i laboratoriene for å få bukt med sykdommen. Kampen om å få utviklet trygge vaksiner fort og så få dem distribuert ble et sentralt tema.

Dette er bøker fra faglige og politiske beslutningstakere..og flere kommer. Bent Høie er allerede nevnt.

Men det er ikke slutt med det. Hva med «30 dager i april 2020» med skuespiller og humorist Linn Skåber som redaktør. Der skriver 30 personer fra hele landet om en av sine dager i april 2022. Helt klart en annen vinkel enn de biografiene som er kommer fra fagpersoner og politikere.

En annen mulighet er »Tillit i koronaens tid», 11 foredrag i regi  av Det norske Vitenskaps-Akademiet. Det er en samling internettforedrag med forskjellige akademiske innfallsvinkel som ble holdt i de første månedene etter korona-utbruddet. Solid tyngde og faglig interessant.

Verd å nevne er også romanen «De første dagene», der forfatteren Maja Lunde griper fatt i enkeltmenneskene som rammes.

For dere som har smårollinger i huset finnes det også et knippe småbøker som lettfattelig forklarer hva en pandemi er og hvordan dere skal snakke sammen om den.

For den spesielt interesserte er det et bokhav å ta av i internasjonal litteratur. Et lite nettsøk ruller ut flust av alternativer.